Történet

Zila László, mestercukrász, feltaláló, egy igazi vendéglátó dinasztia megalapítója

„ A vendéglátásban fontos a szakmai megújulás, a fejlődés, hogy vendégeink elégedettek legyenek és visszajöjjenek.”

Zila László mestercukrász – 25 éve önálló cukrásziparos – 1984-ben nyitotta meg cukrászatát Budapesten a pestszentlőrinci strand területén.

Egy igazi vendéglátós család

Zila család a Zila formákkalA családban mindenki a vendéglátáshoz kötődik: édesapja hentes volt, édesanyja cukrászdában dolgozott, a bátyja pedig szakács. Amikor pályaválasztásra került sor, a szülei azt javasolták,legyen cukrász.

Elfogadta a szülői döntést, sőt később maga is elvárta a gyerekeitől, hogy kitanulják ezt a szakmát is. Fia (ifj. Zila László) közgazdász, de elvégezte a cukrász szakmunkásképző iskolát. Most üzletvezető a Kávéházban. Lánya, Krisztina, vendéglátó-ipari főiskolát végzett, de emellett kijárta a cukrász és a felszolgáló szakmunkásképzőt.  A legkisebb fiú még tanul: a Gundel iskolában jár, a szakács- és a cukrászszakmát is ki kell tanulnia. Zila László szerint egyik gyereke sem tiltakozott a vendéglátás ellen, nem akartak más utat. A Zila Kávéház igazi családi vállalkozás melyet a szülők, id. Zila László és felesége irányítanak, a gyerekek pedig az operatív vezetői feladatokat látják el.

A Kávéház története

Caput Gloriae Virtus – Legfőbb dicsőség a vitézség – olvasható a kávéház bejárata fölött.

Az egykori Szemere-lövölde, a mai Zila KávéházA Zila Kávéház története összefonódik az otthonául szolgáló épület történetével. 1903-ban gróf Szemere Miklós építtette lövőháznak azért, hogy a magyar ifjúság megtanulja megvédeni a hazáját. Innen a felirat. Széchenyiek, Eszterházyak, Festeticsek jártak ide, később Krúdy Gyula is vendége volt az egyik lövőversenynek. A 40-es évek közepétől a pestszentlőrinci strand öltözőjeként működött. Az időközben végzetesen leromlott állapotú épület 1998-ban került a Zila család tulajdonába. A közel 3 éves, teljeskörű rekonstrukció után 2003-ban került átadásra az igazi „békebeli hangulatot” árasztó romantikus kávéház és cukrászda, mely nemrégiben „Platánkert” néven remek első osztályú étteremmel bővült.

Mára a strand szélén álló kis cukrászda egy több mint 700 m2-es kávéházzá nőtte ki magát, mely több mint 320 vendég befogadására alkalmas. A kávéházban közel 80-an dolgoznak, melyből 30-an tanulók a cukrász, szakács és felszolgáló szakmákból. Zila László rendkívül fontosnak tartja megfelelő szakemberek kinevelését.

 A Zila Kávéház filozófiája

“A hagyományos kézműves munka becsülete és a folyamatos megújulás”

A Zila Kávéház cukrász- és szakácsmesterei számos hazai és nemzetközi versenyen kitűnő eredményeket értek és érnek el. Idén harmadszor is a Zila László vezette cukrászcsapat készíthette el az „Ország Születésnapi tortáját”. 2007-ben madártejtorta, 2008-ban szatmári szilvatorta, 2009-ben pedig pándi meggytorta volt a győztes. Mindhárom sütemény a kávéház állandó kínálatának része és bemutatása óta igazi sláger.

 Zila László, a feltaláló

 ”…új irányba kell menni a lágyabb, könnyedebb, természetesebb,  gyümölcsösebb és nem utolsó sorban egészségesebb sütemények felé”

„Sokat foglalkoztam a gondolattal, hogyan lehetne olyan süteményt készíteni, amely hasonlatos  a bon-bonhoz, ill. a tányérdesszerthez. Mindkettőre jellemző, hogy folyékony öntettel készülnek.”

Közel 3 éves kísérletezés után megalkotta a Zila Tortaforma családot, mely a világon egyedülálló találmány. A Zila Tortaforma és a kapcsolódó technológia szabadalommal védett, a név bejegyzett védjegy.

A találmány lényege egy speciális szilikonforma és a hozzá tartozó rozsdamentes acélkarika, mely lehetővé teszi, hogy olyan süteményt készítsünk, melyet aztán folyékony öntettel tölthetünk.
A forma speciális formájának és összetételének köszönhetően egyaránt süthető és fagyasztható. A sokrétű cukrászati alkalmazhatósága mellett a minőségi gasztronómia elengedhetetlen kelléke mind a hideg-konyhai, mind a meleg-konyhai alkalmazási területen.

A találmány gasztronómiai jelentőségét igazolja, hogy az „Új Venesz-könyv”-ben – az idén Karácsonykor megjelenő, közel 500 oldalas Tusor András által szerkesztett A 21. század gasztronómiája c. szakmai műben – külön fejezetet kapott a Zila Tortaforma és a hozzá kapcsolódó technológia.

Zila László célja, hogy maradandó értéket teremtsen a szakmának, és nem utolsó sorban hazájának is.