A kölesről

A régi-új köles élettani hatásai

A legősibb – kb 10.000 éve (!) használt – gabonánkat érdemes volt mostanában újra felfedezni. Érdemes fogyasztási palettáját kiszélesíteni, és ötvözni a mai konyhatechnikai lehetőségekkel, valamint tehetséges mesterek kreativitásával. Így új felhasználási lehetőségeket keresve egészségesebb és igen finom ételekkel, desszertekkel tudjuk elkápráztatni vendégeinket, családunkat. A hagyományokat megőrizzük, újragondolva kiegészítjük saját magunk épülésére, örömére, és bizton mondhatom, mindenki megelégedésére.

Miért is MINDENKI megelégedésére?
Azért, mert megfelelően elkészítve fogyaszthatja nemcsak az, aki egészséges, hanem a cukorbeteg, liszt érzékeny, tejcukor érzékeny, beteg, lábadozó és sportoló, fogyókúrázó és hízni-erősödni vágyó kisgyermek és idős is!

A köles a legkönnyebben elkészíthető gabona. Az egyedüli, mely teljes értékű fehérjén kívül 7 féle aminosavat tartalmaz s emellett lúgos kémhatású. Vízben oldható rostjai (pektin, hemicellulóz, keményítő) megkötik a koleszterint, a felesleges epesavakat s a vékonybélben lassítják a cukor felszívódását. Vízben oldhatatlan rostanyagai (cellulóz, lignin, hemicellulóz nagyobb része) javítják a bélműködést, vízmegkötésével növeli a széklet tömegét, megköti a toxikus anyagokat, így csökkentik a vastagbél betegségek – rák – kockázatát. Ezen kívül gátolják a keményítő lebontását a vékonybélben – az amiláz aktivitásának lassításával – így csökkentik az étel glikémiás indexét. Nem túl sok a teljes rosttartalom, ezért puffadást, gázképződést nem okoz, könnyen emészthető. (A túl sok rost ugyanis megterheli a bélrendszert és megkötve magával visz, kiürít értékes vitaminokat,ásványi sókat is.)
Szerves só, szilícium, vas, kovasav, magnézium, kálium, foszfor nátrium, béta-karotin, B-1, és B 2 vitamin tartalmánál fogva természetes, belülről ható kozmetikum és gyógyító hatású táplálék – haj-, köröm-. és bőrszépítő hatású, fogzománc építő- és védő, vese-, hólyag-, és lépvédő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, lúgosító, koleszterincsökkentő. Ideális fehérje, szénhidrát, telítetlen zsírsav, ásványi anyag, rost és kalóriaforrás: “Melegitő gabona”.
Ajánljuk ezért kisgyermekeknek és idősebb embereknek.

100 g köles tartalmaz

  • 14g fehérjét
  • 66-68 g keményítőt
  • 2-3g zsírsavat
  • 1g szerves rostot
  • 2g emészthetetlen rostot
  • 1g szerves sókat
  • Szénhidrát:72%,
  • Fehérje:10%,
  • Zsír:3%,
  • ásványi anyag:2,5%, és
  • Ca K, Mg, Fe, P, szilícium, kovasav, B-1, B-2, B-6 vitaminok, Beta-karotin,és 7 féle aminosav.

Szerző: Dr. Aradi Erzsébet