A torta elkészítéséhez 12 sz.-es Zila Tortaformára van szükség.
(Videó megtekintéséhez az elkészítésről kattintson ide.)
Anyaghányad 1 db 12 szeletes tortához
Köles alapfőzet
- 290 g hántolt köles
- 1100 ml tej
- 260 g cukor
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 5 g só
- 60 g vaj
- 1 db citrom lereszelt héja
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g).
Sütés
- 960 g lefőzött köles alap
- 3 egész tojás
- 30 g mandulaliszt
- 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
- 60 g áttört túró
A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk.
A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Töltés
- 500 g langyosra hűlt, köles alap
- 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
- 50 g sárgabaracköntet
- 150 g felvert tejszínhab
- 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin
A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát.
Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához
- 230 g sárgabarack
- 70 g cukor
- 4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot)
Az öntet lefőzése:
Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.
A Zila Kávéházban mi saját baracklekvárt készítünk, önteteinket ez alapján készítjük. (Alternatívaként használható az M-gel sárgabaracköntete, mely szintén valódi kecskeméti barackból készül.)
Kikészítés
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel.
Fázisfotók